نوشته شده توسط : مدیر سایت
دانشگاه آزاد اسلامی
|
چکیده
در این سمینار به بررسی فعالیت اسیدهای جامد در فرآیند الکیلاسیون پرداخته شده است . ابتدا در فصل اول کلیاتی در رابطه با روش کار و تحقیق بیان شده است در فصل دوم به بررسی مکانیسم الکیلاسیون پرداخته شده است وفرایند تانک زمان به صورت کامل شرح داده شده است . در فصل سوم به بررسی اسیدهای جامد و سوپر اسیدها پرداخته شده است . در این سمینار به صورت ویژه به بررسی فعالیت اسید جامد زیرکونیای سولفاته پرداخته شده است و فعالیت این اسید جامد با زئولیتها در فصل سوم به صورت کامل مقایسه شده است.
مقدمه
در اوایل قرن بیستم مهندسین ماشین به این نتیجه رسیدند که موتورها بدون ضربه ، نرمتر و با بازدهی بیشتری کار می کنند . در سال 1916، Tomas Midgely یک دانشمند محقق که در آزمایشگاه های تحقیقاتی شهر Dayton، کار می کرد پس از انجام یک سری از آزمایشات دریافت که اضافه کردن ید به بنزین به طور موثری باعث کاهش ضربه در موتور می شود . اوضربه های موتور را ناشی از کیفیت پایین احتراق سوخت که بعد ها به نام شاخص اکتان شناخته شده است دانست افزودن ید به بنزین باعث افزایش اکتان و کاهش ضربه موتور گردید. ولی در عین حال دو مشکل اساسی در بر داشت: 1- خورندگی 2- قیمت بالا
در یک کار تحقیقاتی مکمل در سال 1917، Charles kettering و Midgely اتیل الکل و بنزین را مخلوط کرده و دریافتند که مخلوط الکل و بنزین سوخت مناسبی برای موتور است ونسبت به سایر مواد افزودنی دارای مزایای بیشتری است . زیرا تمیز وبدون هر آلودگی میسوزد و بدون ایجاد ضربه، تولید نسبت تراکم بیشتری در داخل موتور می کند و به دلیل افزایش عدد اکتان ، تولید اسب بخار بیشتری می کند.
Midgely در سال 1921 خواص تترا اتیل سرب (TEL) را کشف کرد. یک لیتر از TEL برای عمل آوردن 1150 لیتر بنزین کافی بود. سپس تحقیقات برای افزودن اتانول به بنزین ادامه پیدا کرد. ولی شرکت های نفتی مصرف را به عنوان ماده افزودنی بنزین ترجیح می دادند زیرا افزودن اتانول به بنزین، مصرف بنزین وسایل نقلیه را 20 الی 30 درصد کاهش می داد.
پس در سال 1996 مصرف بنزین سرب دار برای وسایل نقلیه در ایالت متحده آمریکا ممنوع شد . به دلیل عدم امکانات وسرمایه هنوزهم در خیلی از کشورها بنزین سربدار مصرف می شود.در سال 1970 لایحه (Clean Air Act) قانونی شد و مصرف بنزین بدون سرب تدریجاً از سال 1973 در ایالات متحده آغاز شد. قوانین ایجاد شده توسط (Clean Air Act) برای غلبه در مسائل زیست محیطی، از طریق کاهش تشکیل ازت در سطح زمین و نشر مونواکسید کربن از وسایل نقلیه همچنین کاهش نشر اکسیدهای سنگین SOx و NOx از اگزوزها، بنا شدند برای این منظور بنزین باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
1- فراریت پایین: کاهش فشار بخار بنزین (RVP) به ویژه در طول ماه های تابستان باعث کاهش میزان ازت می شود. حذف بوتان ها و حتی CO ها از بنزین به دستیابی به این ویژگی در بنزین می انجامد.
2- محدودیت در میزان آروماتیک ها بخصوص بنزن: این مساله با کاهش برش بالای بنزین FCC انجام پذیر است.
3- افزایش ترکیبات اکسیژن دار: TAME و MTBE دو ترکیب برای این منظور هستند.
4- کاهش میزان الفین ها: این هدف با حذف الفین های CO از بنزین Fcc قابل دستیابی است. در ضمن حذف الفین های CO باعث کاهش بیشتر (RVP) می شود.
5- کاهش میزان گوگرد: این هدف نیازمند هیدروترتینگ (Hydrotreating) خوراک Fcc یا برش سنگین (heavy-end) بنزین Fcc می باشد.
6- حذف سرب: حذف سرب باعث کاهش عدد اکتان بنزین می شود که باید با جریان های دیگر وارد شوند، به استخر (Pool) بنزین جبران شود.
به نظر می رسد که الکیلات (محصول فرآیند الکیلاسیون) می تواند در تنظیم استخر جدید بنزین کمک کند. زیرا الکیلات عدد اکتان بالایی دارد. و عدد اکتان بالای آن به دلیل مقدار زیاد پارافین شاخه دار کم واکنش پذیر موجود در آن حساسیت کمی دارد. با توجه به این مطلب می توان افزایش ظرفیت الکیلاسیون در سال های آتی را، به ویژه اگر محدودیت های استفاده از کاتالیست های اسید مایع با ساخت کاتالیست پایدار جامد جدید برطرف شود، انتظار داشت. حال در ادامه توضیحاتی را پیرامون الکیلات ارائه می نماییم.
برای دانلود متن کامل پایان نامه اینجا کلیک کنید.
چکیده:
در پالایشگاه های نفت و گاز و مجتمع های پتروشیمی، یکی از ابزارهای ایمنی و کنترل فشار، شبکه تعدیل فشار می باشد که آخرین قسمت این شبکه برج فلر است. در این شبکه گازهای اضافی پس از جمع آوری از واحدهای مختلف به سمت برج فلر فرستاده می شود تا سوخته شوند. حجم زیادی از این گازها از ارزش سوختی بالایی برخوردارند و در بعضی موارد می توان از آنها به عنوان خوراک واحدهای مختلف استفاده کرد.
مشخص است که سوزاندن این گازها در برج فلر علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی مثل آلودگی، دود، صدا و بوی نامطبوع، هدر دادن منابع اقتصادی است لذا برای حل این مساله بازیافت گازهای ارسالی به برج فلر پالایشگاه تبریز مورد بررسی قرار گرفت.
گازهای فلر در پالایشگاه تبریز شامل طیف وسیعی از گازها می باشد، پس از بررسی روش های مختلف بازیافت گازهای فلر و برآورد اقتصادی، در نهایت سیستم مناسب برای بازیافت گازهای فلر با یک کمپرسور تک مرحله ای انتخاب شد. عواید اقتصادی این پروژه نیز در حدود نود و سه میلیون تومان در سال محاسبه شد. با توجه به بحث اجرای قرارداد کیوتو در ایران بازیافت گازهای فلر دارای اهمیت بیش از پیش خواهد شد.
مقدمه:
حتی در پیشرفته ترین کشورهای دنیا بیش از یک دهه از عمر فناوری نوین بازیافت گازهای فلر نمی گذرد، لذا این روش یکی از روشهای جدید برای استفاده از ضایعات پالایشگاهها می باشد.
از جمله کشورهایی که در زمینه بازیافت گازهای فلر فعالیت دارند می توان از ایالات متحده آمریکا، ایتالیا، هلند و سوییس نام برد.
در کشورهای آسیایی و خصوصا کشورهای واقع در منطقه خاورمیانه (بعلت نفت خیز بودن این مناطق) فناوریهای بازیافت مواد زاید پالایشگاهی مثل گازهای فلر از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
لازم به ذکر است در انجام این پروژه اطلاعات پالایشگاه تبریز پایه محاسبات قرار گرفته است. بازیافت گازهای فلر روشی است که در آن از گازهای زایدی که در برجهای فلر سوزانده می شوند به بهترین نحو استفاده می شود.
برای نیل به این منظور گازهای فلر پس از جمع آوری از لوله اصلی و قطره گیر فلر، به سمت یک کمپرسور می روند، طراحی و انتخاب این کمپرسور مهمترین قسمت پروژه می باشد. پس از فشرده شدن گاز بر اساس ساختار پالایشگاه یا واحد مربوطه گازها و مایعات به عنوان خوراک یا سوخت مورد استفاده قرار می گیرند.
برای فشرده ساختن گازها و طراحی واحد بازیافت گازهای فلر معمولا از کمپرسورهای دارای چرخه مایع و یا کمپرسورهای رفت و برگشتی استفاده می کنند.
مزیت کمپرسورهای دارای چرخه مایع خنک شدن گازها در هنگام کمپرس شدن توسط انتقال حرارت با مایع داخل کمپرسور (معمولا آب) می باشد، در صورت تمایل به جداسازی سولفید هیدروژن گازهای فلر می توان از آمین به جای آب استفاده کرد.
اما کمپرسورهای رفت و برگشتی را بسیار راحتتر از کمپرسورهای با چرخه مایع می توان خریداری کرد، همچنین تهیه لوازم یدکی، تعمیرات و نگهداری این نوع از کمپرسورها راحتتر می باشند. در صورت استفاده از کمپرسورهای رفت و برگشتی باید به این نکته توجه کرد که در صورت افزایش دما بیش از حد مجاز امکان انفجار وجود دارد .به همین دلیل در این پروژه دو حالت برای شبیه سازی مورد بحث قرار می گیرد:
حالت اول – خنک کردن گاز ورودی قبل از داخل شدن به کمپرسور: این روش باعث می شود فشرده سازی گاز در یک مرحله انجام شود و لذا هزینه اولیه کمپرسور کاهش یابد ولی در عوض باید هزینه خنک کن را به هزینه واحد اضافه کنیم.
حالت دوم – فشرده کردن گاز توسط یک کمپرسور دو مرحله ای: در این حالت به علت دو مرحله ای بودن کمپرسور و وجود خنک کننده میانی هزینه کمپرسور افزایش می یابد اما در عوض نیازی به حنک کننده گاز ورودی نیست.
در نهایت باید با بررسی اقتصادی بهترین حالت را انتخاب و گزارش نمود.
در انتهای این پروژه و در قسمت محاسبات مشخص می شود کمپرسور تک مرحله ای برای پالایشگاه تبریز که یکی از پالایشگاه های بزرگ ایران است، مناسب تر است.
همچنین خواهیم دید این پروژه با عواید اقتصادی نیز توام است (در حدود نودوسه میلیون تومان سوددهی در سال).
در صورت اجرای قرارداد کیوتو در ایران مساله بازیافت گازهای فلر از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد که این مساله اهمیت تحقیق در مورد گازهای فلر پالایشگاهها، پتروشیمی ها و دیگر صنایع را نشان می دهد.
از کشورهای تولید کننده این تجهیزات صنعتی می توان از یالات متحده، سوییس، ایتالیا و هلند نام برد.
برای دانلود متن کامل پایان نامه اینجا کلیک کنید.
| |
وب : | |
پیام : | |
2+2=: | |
(Refresh) |
متن دلخواه شما
|
|